Jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk letos v drugačni obliki
Tudi letos na tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan se po vsej Sloveniji izvajajo aktivnosti projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki je vsem že dobro poznan.
Za letošnji jubilejni zajtrk je bil, na pobudo Čebelarske zveza Slovenije, izbran slogan »Zajtrk z medom – super dan!«. Njegova izvedba pa zaradi epidemije COVID-19 letos ne bo tradicionalna, ampak malo drugačna, in ne bo izvedena po šolah in vrtcih kot v preteklih letih.
Letos več pozornosti namenjamo samemu ozaveščanju o ključnih sporočilih projekta, in sicer o pomenu rednega zajtrkovanja ter poseganju po živilih iz lokalne bližine. »Hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana,« pojasnjujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so nosilci projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk ima torej širši pomen, saj gre za vzgojo in izobraževanje otrok o temah, kot so zdrav življenjski slog, zdrav način prehranjevanja, pomen lokalne pridelave in predelave hrane, varstvo in skrb za okolje ter vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj. Šole vsebine projekta vsako leto smiselno vključijo v medpredmetno povezovanje, in sicer v gospodinjstvo, biologijo, spoznavanje okolja, likovno umetnost, slovenščino, naravoslovje in tehniko, družbo, geografijo.