Nahajate se:
Šege in navade: Debeli četrtek in začetek pustnega časa
Šege in navade: Debeli četrtek in začetek pustnega časa
24. 2. 2022
Občina Š.
160
Debeli četrtek je prvi dan, povezan s prihajajočim pustom. V času pusta se je bilo treba namreč desetkrat do sitega najesti, sicer je bila letina tistega leta slaba. In prvi dan, ko se je začelo jesti pustne jedi, je bil debeli četrtek, zadnji četrtek pred pustom.
Za debeli četrtek se jedo jedi, za katere je značilno predvsem, da so nasitne. Med značilne jedi debelega četrtka spada tudi kuhana prašičja glava. Če ne glava, pa vsaj čeljust, saj je veljal rek: "Danes je mali pust, ko se kuha čeljust." V vodo, v kateri se je kuhala glava, so zakuhali tudi kašo in jo postregli kot juho.
Sicer pa se na ta dan ocvrejo prvi krofi, zavije se ocvirkovka, v ričet se vrže debela rebrca in spečejo se krhki flancati.
Dober tek!