Nahajate se:
Šege in navade: Debeli četrtek
Šege in navade: Debeli četrtek
20. 2. 2020
Občina Š.
128
Danes je debeli četrtek, dan povezan s prihajajočim pustom. V času pusta se je bilo treba namreč desetkrat do sitega najesti, sicer je bila letina tistega leta slaba. In prvi dan, ko se je začelo jesti pustne jedi, je bil debeli četrtek, zadnji četrtek pred pustom.
Za debeli četrtek se jedo jedi, za katere je značilno predvsem, da so nasitne. Med značilne jedi debelega četrtka spada tudi kuhana prašičja glava. Če ne glava, pa vsaj čeljust, saj je veljal rek: "Danes je mali pust, ko se kuha čeljust." V vodo, v kateri se je kuhala glava, so zakuhali tudi kašo in jo postregli kot juho.
Sicer pa se na ta dan ocvrejo prvi krofi, zavije se ocvirkovka, v ričet se vrže debela rebrca in spečejo se krhki flancati. Spodaj si lahko preberete recept za slastne miške, avtorica pa je znana kuharica, sestra Vendelina.
Pa dober tek!
Sestavine:
- lonček navadnega jogurta
- 2 jogurtova lončka moke (300 g)
- jajce
- ½ vrečke pecilnega praška
- naribano lupino ekološke limone
- žlico sladkorja
- malo soli
- 2 žlici ruma
- jabolko, naribano na strgalnik
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu ali med, razmešan z malo pomarančnega soka
- lonček navadnega jogurta
- 2 jogurtova lončka moke (300 g)
- jajce
- ½ vrečke pecilnega praška
- naribano lupino ekološke limone
- žlico sladkorja
- malo soli
- 2 žlici ruma
- jabolko, naribano na strgalnik
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu ali med, razmešan z malo pomarančnega soka
Priprava:
Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in pustimo približno uro počivati. V posodi segrejemo olje. Ko je dovolj vroče, vanj pomakamo žlički in zajemamo testo. Miške med peko zelo narastejo. Pečene se kar same obračajo na drugo stran. Še vroče potresemo s sladkorno moko ali, še bolje, medenim prelivom.
Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in pustimo približno uro počivati. V posodi segrejemo olje. Ko je dovolj vroče, vanj pomakamo žlički in zajemamo testo. Miške med peko zelo narastejo. Pečene se kar same obračajo na drugo stran. Še vroče potresemo s sladkorno moko ali, še bolje, medenim prelivom.