Vabilo na strokovne delavnice za spodbujanje kreativnosti pri oblikovanju ponudbe lokalnih produktov in storitev
Vabimo Vas, da skupaj inovativno nadgradimo turistično ponudbo naše Dolenjske. Naravna in kulturna dediščina Dolenjske je edinstvena osnova za razvoj »zelenega« turizma v kulinariki, vinogradništvu, vinarstvu, rokodelstvu, nastanitvah, prireditvah idr. Sooblikujmo prepoznavne turistične produkte okusov, doživetij in zgodb tradicije dežele Dolenjske, nekoč dolnje Kranjske.
Kolektivna blagovna znamka Dobrote Dolenjske je kot pojem odličnosti v letu 2015 postala članica Evropske mreže destinacij odličnosti EDEN (European Destinations od Excellence). Izhajajoč iz bogastva raznolike tradicije Dolenjske raziskujemo, obujamo in povezujemo ustvarjalnost dolenjskega podeželja, izobražujemo in certificiramo ponudbe novih partnerjev, vzpodbujamo lokalno pridelavo in potrošnjo lokalne ponudbe, skrbimo za skupno promocijo dolenjskega dediščinskega bogastva z inovativno nadgradnjo po poti doživljajskega turizma.
Ponujamo jagodni izbor lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ki predstavljajo izbrano ponudbo visokokakovostnih izvirnih produktov s certifikatom kolektivne blagovne znamke Dobrote Dolenjske. Ker so pridelani in izdelani s Srcem, nosijo neprecenljivo sporočilno vrednost. V tem trenutku je v našo shemo vključenih več kot 50 partnerjev s preko 350 proizvodi z območja Dolenjske.
S 1. januarjem 2018 smo začeli izvajati projekt »Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov", da bi nadgradili, razvili in promovirali obstoječo kolektivno blagovno znamko ter vzpostavili mrežo lokalnih ponudnikov za skupen nastop na trgu. V sklopu projekta bomo v juniju izvedli 7 delavnic, in sicer 3 na temo pridelkov, prehranskih izdelkov in jedi ter po 1 na temo rokodelskih izdelkov; turističnih produktov in doživljajskih vodenj; nastanitvenih kapacitet in turističnih prireditev. Delavnice potekajo ob različnih dnevih, na različnih krajih:
Delavnica 1-3: PRIDELKI, PREHRANSKI IZDELKI, JEDI
Ponedeljek, 4.6.2018, Mirna Peč-Kulturni dom, od 11.00-14.00
Ponedeljek, 4.6.2018, Šentrupert-Dežela kozolcev, od 17.00-20.00
Sreda, 6.6.2018, Škocjan-Metelkov dom, od 11.00-14.00
Vabljeni ponudniki: kmetije s pridelavo, čebelarji, sirarji, oljarji, sadjarji, ostali ponudniki ter gostinski ponudniki
Vsebina delavnice:
- Kreativno pridelovanje in predelovanje kmetijskih pridelkov in oblikovanje jedi
- Predstavitev sistema podeljevanja certifikata Dobrote Dolenjske
- Usmeritve za pripravo produktov za ocenjevanje in kulinarična piramida Dolenjske
- Razprava o dobaviteljski verigi in gastronomiji na območju Dolenjske, primer dobre prakse
Delavnica 4: ROKODELSKI IZDELKI IN IZDELKI INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA
Sreda, 6.6.2018, Otočec-Hotel Šport, od 17.00-20.00
Vabljeni ponudniki: ponudniki rokodelskih izdelkov, rokodelska društva, centri itd.
Vsebina delavnice:
- Kreativno oblikovanje rokodelskih izdelkov in izdelkov industrijskega oblikovanja
- Predstavitev sistema podeljevanja certifikata Dobrote Dolenjske
- Usmeritve za pripravo produktov za ocenjevanje (zaželeno je, da udeleženci svoje izdelke prinesejo s seboj)
- Razprava o rokodelski aktivnosti na Dolenjskem, primer dobre prakse
Delavnico vodita: dr. Janez Bogataj in dr. Tanja Lešnik Štuhec
Delavnica 5: TURISTIČNI PRODUKTI IN DOŽIVLJAJSKA VODENJA
Sreda, 27.6.2018, Otočec-Hotel Šport, od 11.00-13.30
Vabljeni ponudniki: turistične agencije in vodniki z lokalno ali nacionalno licenco
Vsebina delavnice:
- Kreativno oblikovanje turističnih produktov ter doživljajskih vodenj
- Predstavitev sistema podeljevanja certifikata Dobrote Dolenjske
- Usmeritve za pripravo turističnih produktov za doživljajska vodenja
Delavnico vodita: dr. Janez Bogataj in dr. Tanja Lešnik Štuhec
Delavnica 6: NASTANITVENE KAPACITETE
Sreda, 27.6.2018, Otočec-Hotel Šport, od 14.00-16.30
Vabljeni ponudniki: ponudniki nastanitvenih kapacitet
Vsebina delavnice:
- Oblikovanje kreativne ponudbe nastanitvenih kapacitet na podeželju
- Predstavitev sistema podeljevanja certifikata Dobrote Dolenjske
- Usmeritve za oblikovanje privlačne ponudbe nastanitev
Delavnica 7: TURISTIČNE PRIREDITVE
Sreda, 27.6.2018, Otočec-Hotel Šport, od 17.00-20.00
Vabljeni ponudniki: organizatorji različnih prireditev
Vsebina delavnice:
- Smernice kreativnega oblikovanja turističnih prireditev
- Predstavitev sistema podeljevanja certifikata Dobrote Dolenjske
- Usmeritve za pripravo turističnih prireditev
Delavnico vodita: dr. Janez Bogataj in dr. Tanja Lešnik Štuhec
Informacije:
Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline
Barbara Jerovšek, vodja projekta
barbara.jerovsek@dobrote-dolenjske.si
031 659 404
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.